terug

10% minder hypotheek in 2014


hypotheek, consumenten, rente, lening

De leencapaciteit zal in 2014 verder afnemen, wat betekent dat consumenten minder kunnen lenen op basis van hun inkomen of het onderpand. Het wordt moeilijker om voldoende hypotheek te krijgen, vanwege de strengere normen van het Nibud. De organisatie zelf spreekt van een daling van 1 - 3% van de mogelijkheden, terwijl nadere berekeningen van Hypotheekberekenen.nl grotere verliezen laten zien.


Maximale hypotheek en rente

De maximale hypotheek voor consumenten is afhankelijk van het inkomen en het onderpand. Met name het inkomen speelt een belangrijke rol, op basis van de loan-to-income ratio (LTI). Het Nibud gaat bij haar berekeningen uit van een hypotheekrente van 5% per jaar. Veel consumenten kiezen echter graag voor een 10-jaarsrente of langer, die momenteel lager liggen dan 4% per jaar. Op basis van die rente lopen de verliezen voor verschillende inkomens op tot boven de 10%. Zowel consumenten met een inkomen van €10.000, €15.000, €20.000 als €60.000 per jaar krijgen te maken met een flinke daling. Consumenten met inkomens binnen deze uitersten komen er iets beter vanaf, maar dienen nog altijd te rekenen op een verlies van 7 - 9%.


Minder hypotheek op basis van onderpand

Bovendien dienen consumenten rekening te houden met het feit dat zij nog slechts 104% van de waarde van een woning kunnen lenen, in plaats van de 105% zoals in 2013. De 4% extra zal in de meeste gevallen onvoldoende betekenen voor de overdrachtsbelasting (2%), de NHG (1%), de notaris, de taxateur, de bankgarantie en het hypotheekadvies. Consumenten die besluiten te gaan verbouwen komen nog sneller geld tekort en dienen daarom veel eigen middelen mee te brengen bij de aankoop van een eigen woning.


Snel handelen en financieel advies

Consumenten die nog gebruik willen maken van de oude regeling hebben dan moet men nog dit jaar een voorlopige koopovereenkomst getekend hebben en een hypotheekofferte getekend hebben in 2013. Voor alle vragen hieromtrent is het verstandig om contact op te nemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur.Lezers van dit bericht interesseren zich ook in: