terug

4G: Kunnen we er dit jaar nog van genieten?

Geschreven door M Bos - iXperience Web- and Networksolutions op 23-Aug-2012

Nederland loopt met veel dingen voorop, maar met 4G is ons land erg achtergebleven.

Al jaren maken wij Nederlanders gretig gebruik van het mobiele internet op onze telefoons. Sinds kort zijn daar natuurlijk de tablets bijgekomen waardoor het gebruik van mobiel internet alleen nog maar toeneemt.


Waar de meesten van ons weleens last van hebben is dat de snelheid van het mobiele internet vaak te wensen over laat. Maar hier kan misschien dit jaar nog verandering in komen. KPN is namelijk bezig met het uitrollen van het 4G protocol in Nederland. Reeds een paar maanden draait er een proefopstelling met 4G in Utrecht en Den Haag, en nu is het dus de beurt aan de rest van het land.


Nederland loopt met veel dingen voorop, maar met 4G is ons land erg achtergebleven. Landen als Duitsland, Zweden, de VS en Zuid-Korea hebben 4G grotendeels al uitgerold. Ook de nieuwere toestellen van onder andere Apple, LG en Samsung beschikken al over deze nieuwe techniek. Even ter vergelijking; de snelheid van 4G is al gauw 10x hoger dan die van de huidige (3G) techniek. Een behoorlijke vooruitgang dus! Ook niet onbelangrijk is dat 4G gebruik maakt van andere methodieken om verbinding te maken waardoor de latency (de tijd tussen een aanvraag en een antwoord) veel lager ligt. Dit maakt online (mobile) gaming veel toegankelijker.


Het is dus niet de vraag óf, maar wannéér we gebruik kunnen gaan maken van deze mooie techniek. Straks kunnen we sneller mobiel internetten dan dat we dat thuis kunnen; een leuke uitdaging!


Wilt u meer weten over 4G? U kunt op Wikipedia (Engels) meer informatie vinden.Lezers van deze column interesseren zich ook in: